Günümüzde 40’lı yaşlara ulaşan pek çok insan orta yaş krizi ile karşı karşıya kalabilmektedir. Genellikle kadınlarda 35 yaşından sonra, erkeklerde ise 40 yaşından sonra görülen bu psikolojik buhran dönemi, daha çok kişinin yaşamış olduğu kültüre ve sosyo – ekonomik düzeye göre değişiklik göstermektedir. Modern çağda insanların yaşam sürelerinde artış yaşanması ile beraber hayatın evreleri ve evrelerin sorumluluklarını yerine getirme yaşı da farklılaşabilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü’nün orta yaş olarak tanımlamış olduğu 35 – 59 yaş aralığı yetişkinliğe ilişkin sorumlulukları yerine getirme, yaşlarla beraber gelen değişiklikleri kabul etme, sürece uyum sağlama ve belli düzeydeki ekonomik duruma ulaşma dönemi olarak ifade edilmektedir.
Orta yaş sendromu yaşayan kadın ve erkeklerde bazı fiziksel ve ruhsal değişiklikler meydana gelmektedir. Görünür ya da görünmez bir şekilde gerçekleşen bu değişikliklere bazı örnekler vermek gerekirse; saç renginin beyazlaması, ciltte kırışıklık ve sarkmalar meydana gelmesi, cinsel performansta düşüklük, yeme – içme alışkanlıklarında değişiklik ya da fiziksel aktiviteler olabilmektedir.
Orta Yaş Krizi Belirtileri Nelerdir?
Orta yaş krizi belirtileri ise kişinin daha çok gençleşmeye çalışması, estetik, botoks gibi operasyonlara başvurması, spor ve egzersizler yapması, gençlerle takılması, yaşam tarzını değiştirmesi, yeni akım modalara ayak uydurması ve hatta genç işi müzikler dinlemesi olarak gösterilebilmektedir. Bu gibi durumlarda bireyin daha sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi adına psikolog, psikiyatrist ya da terapistten destek alması gerekmektedir.
Orta Yaş Krizini Atlatmak Mümkün mü?
Orta yaş krizi ile başa çıkma bazen oldukça kolay olurken, bazen de bir hayli zorlayabilmektedir. Fakat yine de bu sorunla başa çıkmak mümkündür.
40’lı yaşlarda ortaya çıkan bu sendromun üstesinden gelebilmek için öncelikle Orta Yaş Krizi nedenleri hakkında bilgi sahibi olunması gereklidir. Bundan sonraki süre ise bu nedenlere bağlı olarak gelişmektedir.
Orta Yaş Krizi Nasıl Atlatılır?
Orta yaş psikolojisi ile başa çıkabilmenin en iyi yolu bir uzmandan destek almaktır. Genellikle bu gibi konularda danışanlarına hizmet veren psikiyatrist, psikolog ya da terapistler, daha sağlıklı ve krizin olmadığı bir yaşam için danışanlarını yönlendirebilmektedir. Bu gibi durumlar için sıklıkla uygulanan tedavi yöntemi ise terapi olarak bilinmektedir. Psikoterapiler sayesinde uzmanlar danışanları için bunalım nedenlerini ortadan kaldırarak yaşamındaki bu değişiklikleri nasıl avantaja çevirebileceğini ve bu değişikliklerle nasıl yaşayabileceğini öğretmektedir.