Online Terapi
Online terapi, psikolog desteği arayanlar için ideal çözümlerden bir tanesidir. Günlük hayatın yoğunluğu arasında psikolog görüşmesi için vakit ayıramayanlar veya yüz yüze görüşmek yerine uzaktan terapi almak isteyenlerin tercih ettiği online terapi, günümüzde giderek daha fazla tercih edilmektedir. E-Terapi olarak da adlandırılan online terapi, psikologlar ve az sayıda psikiyatrist tarafından gerçekleştirilmektedir. Uygulamanın etik kuralları 2004 yılında Türk Psikologlar Derneği tarafından belirlenmiştir. İnternet kullanımının günümüzde çok fazla olması, online psikolojik danışmanlık hizmetlerinin sayısını da artırmıştır.
Gerek internet üzerinden online terapi gerekse de yüz yüze terapi almak için dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Bunların başında online psikolog seçimi yaparken görüştüğünüz kişinin yetkinliğidir. Üniversitelerin dört yıllık Psikoloji bölümünden mezun olup kendini bu alanda geliştirmiş kişilerden destek almanız son derece önemlidir. Psikolog desteği almadan önce destek alacağınız kişiyle ilgili ‘’Psikoloji bölümü mezunu mu?’’ ve ‘’Klinik psikoloji alanında uzmanlığını tamamlamış mı?’’ gibi soruların yanıtlarını mutlaka almalısınız. Özellikle internet ortamında çok fazla yanlış yönlendirme ve dolandırma olayları olduğu için online psikolog seçiminde ekstra dikkatli olmalısınız. Bununla beraber klinik psikoloji desteği alırken de yine aynı soruları destek alacağınız psikoloğa sormanızda yarar vardır.
Online Terapi Randevusu
Online Terapi, geleneksel danışmanlık seanslarına bir alternatiftir. Online terapi sırasında, İnternet üzerinden WhatsApp, Zoom, Skype gibi platformlar üzerinden profesyonel danışmanlık hizmetleri sunulmaktadır.Online Terapi AlOnline Terapi Nedir?
İnternet ortamında Whatsapp, Facetime veya Skype gibi araçlar kullanılarak yapılmaktadır. Temelde psikoloğun kliniğinde aldığınız terapiden bir farkı yoktur. Online terapi sırasında görüşmeler yüz yüze değil, uygulama üzerinden görüntülü olarak yapılmaktadır.
Ne Kadar Sürüyor?
Online terapinin süresi, ortalama 1 saattir. Seans sıklığı danışanın sorununa bağlı olarak değişmekle birlikte haftada bir veya iki haftada bir şeklinde olabilmektedir. Bu noktada standart bir seans sıklığı olmamakla birlikte bu konular kişiye özel olarak belirlenmektedir. Danışanın probleminin iyi yönde ilerlemesine bağlı olarak uzman psikolog tarafından seans sıklığı belirlenir.
Online Terapi Avantajları Nelerdir?
Online terapide mekânsal farklılık dışında yüz yüze terapi de olan işleyiş uygulanmaktadır. Bu konudaki en büyük avantaj, zaman kaybının önüne geçmektir. Özellikle İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerde yaşayan insanlar, vaktinin büyük bir kısmını trafikte geçirmektedir. Mesai çıkışında psikoloğun kliniğine gitmek için harcanan süre, e-terapi ile ortadan kalkmaktadır. Görüşmek istediği psikolog ile aynı şehirde olmayanlar, yurt dışında yaşayanlar ve yaşadığı bölgede psikolog bulunmayanlar da online terapi sayesinde engelleri ortadan kaldırabilir. Kronik hastalık, fiziksel engellilik ve salgın hastalık (Corona Virüsü vb.) gibi durumlarda ise psikolog görüşmelerinde online terapi, tek seçenek olarak karşımıza çıkabilmektedir.
Online Terapi Randevusu Nasıl Alınır?
Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit’in web sitesinde yer alan Hızlı Randevu kısmından online terapi için randevu alabilirsiniz. Online randevu sırasında gerekli formu dikkatlice doldurmanız önemlidir. Bireysel terapi, cinsel terapi, aile ve çift terapisi gibi terapi seçeneklerinden birini belirtebilir ardından hakkınızdaki bilgileri doldurup formu gönderebilirsiniz.