Mükemmeliyetçilik, günümüzde pek çok insanda rastlanan psikolojik problemlerden biridir. Mükemmeliyetçi olan bir kişi bir taraftan en yüksek yaşam standardına sahip olması gerektiğine, bir taraftan da asla yanlış yapmaması gerektiğine inanmaktadır. Bu durum her ne kadar başlarda iyi bir özellik olarak değerlendirilse de, zaman içerisinde erişilmesi mümkün olmayan bir mertebeye ulaşabilme çabası olarak tanımlanmaktadır.
Mükemmeliyetçi olan bir kişi çoğu zaman davranışlarını kendisine psikolojik açıdan zarar verdiğini anlayamamaktadır. Mükemmel bir insan olmanın kendisine mutluluk, takdir, saygı, sevgi ve bunun gibi önemli değerler kazandıracağını düşünen bu insanlar, çoğunlukla aksi ile karşı karşıya kalmaktadır. Bazı zamanlarda başarı elde edebilseler dahi, bu başarı kendileri ne saygı, ne de sevgi kazandırmamaktadır. Bu gibi durumlarda olan bireylerin mükemmeliyetçiliği yenme konusunda profesyonel bir destek alması önemlidir.
Mükemmeliyetçilik Belirtileri
Mükemmeliyetçilerin belirtileri pek çok şekilde kendini gösterebilirken, en bilindik olanları; tekrarlama, düzeltme, karar verebilme konusunda güçlük çekme, aşırı derecede planlı davranma, düzenleme ve sıralama gibi davranışlar olarak gösterilebilmektedir. Bunların yanı sıra erteleme, kaçınmaya çalışma ve başkalarının davranışlarını değiştirmeye çalışma gibi davranış eğilimleri de, mükemmeliyetçiliğin belirtileri arasında yer almaktadır.
Kendisinde bu gibi belirtiler görülen kişilerin en kısa süre içerisinde bir psikoloğa yönlendirilmesi ve gerekli tedavi sürecine başlaması gerekmektedir.
Mükemmeliyetçiliğin 3 Nedeni!
Mükemmeliyetçiliğe neden olan pek çok durum bulunmaktadır. Sosyal öğrenme, tepki ve beklenti gibi durumlar mükemmeliyetçiliğin nedenleri olarak gösterilmektedir. Bu nedenleri daha açık bir şekilde izah etmek gerekirse; çocukluk döneminde sevilme, takdir görme, onaylanma gibi durumların başarı karşılığında doyuma ulaşması, anne ve babanın tutumu, çocukluk döneminde yaşanan travmalar ve bunun gibi durumlar, yine mükemmeliyetçiliğin nedenleri arasında yer almaktadır.
-
Anne ve Babanın Çocuğa Karşı Tutumu
Mükemmeliyetçi anne baba tutumu çocuklarının da yetişkinlik döneminde mükemmeliyetçi olmasına neden olabilmektedir. Bu dönemde çocuklar anne ve babalarını rol model aldığından, ebeveynlerini yücelterek onlar gibi olmayı istemektedir.
-
Çocukluk Döneminde Doyum Seviyesine Ulaşma
Kişinin daha çocuk yaşlarda iken beğenilme, onaylanma, takdir görme ve kabul edilme gibi ihtiyaçlarının elde ettiği başarı karşısında doyum noktasına ulaşması, mükemmeliyetçiliğin nedenleri arasında yer almaktadır.
-
Çocukluk Döneminde Yaşanan Travmalar
Bireyin çocukluk döneminde karmaşa bir ortamda büyümesi, çeşitli travmalara maruz kalması durumunda kendini denetleyememesi ve bunun gibi durumlar, ilerleyen süreçlerde mükemmeliyetçiliğe neden olmaktadır.
Bu Gibi Durumlarda Psikologdan Yardım Alabilirsiniz!
Günümüzde pek çok psikolog, mükemmeliyetçi olan insanlara yardımcı olmak üzere hizmet vermektedir. Bu gibi durumlarda hastalarını dinleyen, bu sorunun nedenini öğrenen ve belirli bir tedavi planı yapan uzman hekimler, hastalarına bu sorun karşısında nasıl bir yol izlemeleri gerektiğini öğretebilmektedir.
Bu gibi çeşitli psikolojik problemler karşısında genellikle bilişsel davranışçı terapi yöntemleri uygulanmaktadır. Psikoterapi yöntemleri daha kesin ve önemli sonuçlar elde edilebilmesi konusunda ideal bir tedavi yöntemi olurken, hastalara hangi sorunu karşısında nasıl mücadele edebileceğini öğretmekte ve kısa sürede ilaçsız kesin sonuçlar elde edilebilmesini sağlamaktadır.