Bipolar bozukluk, iki uçlu duygudurum bozukluğu ya da bir başka adı ile manik depresif hastalık olarak tanımlanmaktadır. Bireyin duygudurumunda, enerjisinde, günlük rutin aktivitelerini gerçekleştirme yetisinde problemlere neden olan bipolar bozukluk, günlük hayatı da etkileyebilmektedir.
Bipolar bozukluk olan bireylerde bu rahatsızlık, günlük olaylarla bağlantılı ya da bağlantısı olarak keskin iniş ve çıkışlar ile ortaya çıkarken, bu düşünceler bireyin düşüncelerinde, hareketlerinde, duygularında ve hayatında olumsuz yönde etki oluşturabilecek bir büyüklüğe sahip olmaktadır. Bipolar bozukluk olan bireyler, kendini oldukça coşkulu, durgun ya da her ikisini bir arada yaşayabileceği karma denilen dönemlerden geçebilmektedir.
Bipolar Bozukluk Atakları Nasıl Olur?
Bipolar bozukluk atakları, genellikle bu hastalığın belirtilerinin yoğun olarak görülmesi ile ortaya çıkmaktadır. Tam anlamıyla panik atakta olduğu üzere bir atak şekline rastlanmayan bipolar bozukluk ataklarında, depresyon halleri, hızlı konuşma, düzensiz davranışlar, iş yerinde yaşanan problemler, alkol ve uyuşturucu kullanımı, görevleri yerine getirememe ve iki kutuplu semptomlar görülmektedir.
Bipolar Bozukluk Atakları Nasıl Anlaşılır?
Bipolar bozukluk belirtilerinin en başında iki kutuplu semptomlar gelmektedir. Bipolar bozukluk ataklarını ortaya çıkaran bu iki kutuplu semptomlarda, bir uçta çökkünlükte yüz çizgileri daha gözle görülür bir hale gelir, üzgün bir ifade ortaya çıkar. Genel yavaşlama, sızıntı, tedirginlik ve bezginlik gibi durumlara da rastlayabilmek mümkün olurken, diğer uçta ise bunun aksine daha neşeli, heyecanlı, bazen öfkeli bir durum ile karşılaşabilmek mümkündür.
Bunun ile beraber bipolar bozukluk atakları hızlı konuşma ile de ortaya çıkmaktadır. Bu gibi durumlarda bireylerin konuşması oldukça hızlı ve yüksek sesle olabilmektedir. Konuşma şekli aşırı basınçlı olmakla beraber, araya girmek, soru sormak ya da bir yorumda bulunmak mümkün olmayabilmektedir.
Manik depresif bozukluk atakları alkol ve uyuşturucu gibi maddelerin kullanılmaya başlanması ya da kullanımının artması ile de anlaşılmaktadır. Uyku problemlerinin artması, uyumada ya da uyanmada güçlük çekme, fikir uçuşları yaşama, yani bipolar bozukluk görülen kişinin devamlı olarak fikir değişikliği yapması, aşırı hareketlilik, aşırı durgunluk, dikkat dağınıklığı, tutarsız davranışlar, devamlı olarak atak halinde olma durumları da, bu hastalığın ataklarını anlamaya yardımcı olmaktadır.
Ataklar Ne Kadar Sürer?
Bipolar bozukluk hastalığı, tedavi edilmediğinde ciddi psikolojik rahatsızlıklara neden olabilmektedir. Genellikle 20’li yaşlarda ortaya çıkan bu rahatsızlık, uzman bir psikolog ya da terapist sayesinde kolaylıkla atlatılabilmektedir.
Bipolar bozukluk tedavisi, akut tedavi ve koruyucu tedavi olmak üzere iki yöntem ile gerçekleştirilmektedir. Akut tedavi bipolar bozukluk ile alakalı belirtilerin görülmeye başlamasıyla birlikte, belirtileri en aza indirgeyebilmek adına uygulanmaktadır. Bireyler bu süreçte hastanede yatarak da tedavi olabilmektedir. Koruyucu tedavi ise bu hastalığın tekrarlanmaması adına yapılmaktadır.
Akut tedavisinin önceliği, hem hastanın, hem de çevresinin güvenliğini sağlamak, intihar riskini önlemek, mani döneminde sakinliği sağlamak, depresyon döneminde ise ruhsal kalkınma sağlayacak tedavinin en etkili şekilde uygulanmasına tanınmaktadır.